Historien bakom Glassrestaurang Smultronstället

1979

…en officer och en hemmafru som av en slump hamnade i Söderköping. Nåja, inte riktigt. När Ingemar som då jobbade som officer i flygvapnet blev förflyttad till F13 i Norrköping började familjen leta efter bostad i närheten. De hade sen tidigare gått med båten på Göta kanal så lilla Söderköping kände dom till. Det var här de hittade sitt drömhus.

1982

Invid kanalen låg en liten kiosk. Kanalkiosken, som den då hette, var nästan aldrig öppen. När makarna sedan fick reda på att den var till salu, tvekade de inte utan slog till. Första året som var 1982, provade de sig fram. Snart insåg de att det behövdes en servering. En större kiosk byggdes. Med erfarenhet från restaurangbranschen bestämde sig nu familjen för att göra sin rörelse till en mycket unik och personlig glassrestaurang. Rörelsen döptes om. Smultronstället ska det heta och här ska gäster njuta av miljön och de egenhändigt komponerade glassarna.

Den första menyn bestod av 18 glassuppläggningar. Redan då insåg man vilken stor roll fantasin och bilderna spelade för menyn. De läckra kreationerna tilldelades de mest fantasifulla namnen. Vad sägs om Sunset, Tiger Rag, Birdie Nam Nam och Scherazade?

1986

Året var 1986! TV- programmet Café Norrköping startar. Det nu något kända paret från Söderköping, Rose-Marie och Ingemar Persson blir tillfrågade att medverka, de ska lära TV-publiken lite glasskultur. Varje kväll blev det demonstrationer av hur man gör goda glassrätter. Efter Café Norrköping kom det stora genombrottet. Nu kände ”hela” Sverige till glassparet från Söderköping. Sen dess har det gått av bara farten. Menyn har blivit större, glassarna mer fantasifulla och gästerna fler.

2018

Idag har vi ca 65 anställda och 150 sittplatser. Menyn består av 60 egen-komponerade glassuppläggningar för allas tycken och smak. Vi säljer ca 75 000 liter glass och servar ca 180 000 gäster årligen.

Mycket inspiration till nya glassar hämtas från glassens hemland – Italien. Idé till en ny glass kan man få även på andra sätt. Trender inom film, mat och leksaker kan vara en utgångspunkt. Sen låter man bara fantasin flöda.

Artisterna Carola, Robert Wells och Kicki Danielsson har gjort det. Liksom Leif ”Loket” Olsson, tidigare statsministern Ingvar Carlsson, drottning Silvia och kung Carl Gustav: Ätit glass på Smultronstället.

Välkommen till Smultronstället du också!